Documentatie van
De gouden eeuw begint in Haarlem
 

  De gouden eeuw begint in Haarlem
(de naam en faam van Haarlem doet kunstenaars besluiten om voor Haarlem te kiezen).

Frans Hals Museum
11 oktober 2008 – 1 februari 2009

Kunsthalle der Hypo-Kukturstiftung München
13 februari 2009 – 7 juni 2009

'De Gouden Eeuw begint in Haarlem' bevat vele topstukken van onder anderen Frans Hals, Salomon van Ruysdael, Jacob van Ruisdael, Pieter Saenredam, Jan Steen en Pieter Claesz uit belangrijke museumcollecties en particuliere verzamelingen, aangevuld met sleutelstukken uit de eigen collectie. Het museum is er bijzonder trots op dat Frans Hals vertegenwoordigd wordt met 20 schilderijen, waaronder ‘De vrolijke drinker’ uit het Rijksmuseum en de vermaarde ‘Jongeman met schedel’ uit de National Gallery in Londen.

Het Frans Hals Museum presenteert vanaf 11 oktober een grote tentoonstelling die het gehele museumgebouw zal beslaan, onder de titel 'De Gouden Eeuw begint in Haarlem'. Met deze tentoonstelling wil het museum inzichtelijk maken dat de schilderkunst juist in de stad Haarlem revolutionaire ontwikkelingen heeft doorgemaakt. Aan het eind van de 16e eeuw ontstond er een snelle economische groei die grote welvaart bracht, ook binnen de middenklasse. Veel vroeger dan in andere steden leidde dit tot een totaal ander soort koperspubliek en andere opdrachtgevers dan voorheen. Hierdoor is in ca. 20 jaar tijd een totale verandering van onderwerpen in de schilderkunst te zien. Artistiek gesproken is Haarlem dan ook de bakermat van de Gouden Eeuw.

Het is de afscheidstentoonstelling van conservator Oude Kunst Pieter Biesboer, die al 32 jaar aan het museum verbonden is. Het concept van de tentoonstelling is van hem en van Roger Diederen.

De informatie is afkomstig uit de database van www.artindex.nl en uit de catalogus van de tentoonstelling.

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62, Haarlem
Telefoon: 023 511 57 75
Openingstijden: dinsdag – zaterdag 11.00 – 17.00 uur; zon- en feestdagen 12.00 – 17.00 uurZoek met trefwoord:
(bijv. techniek, plaatsnaam, jaartallen in de beschrijving van de kunstenaar)
ARTindex